Liefst 700 kilogram brons is klokkengieter Simon Laudy nodig voor een  replica van de luidklok die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd ontvreemd in Staphorst.

En om het verhaal nog wat spannender te maken: de klok wordt gegoten op de plek waar hij in een volgend jaar te bouwen klokkentoren komt te hangen: een weiland aan de Olde Kerkhofsweg, naast een van de drie kerkheuvels die de gemeente Staphorst nog rijk is.

Onder het toeziend oog van verscheidene belangstellenden is Laudy de hele vrijdag bezig geweest met de voorbereidingen, zoals de opbouw van een giethuis en smeltoven en het plaatsen van de gietvorm. Met kolen werd de oven opgestookt tot 1100 graden. ,,Dat is de temperatuur dat de broodjes brons vloeibaar worden”, zegt Laudy. ,,Dan kan ik gieten en dat duurt maar een paar minuten.” Het afkoelen duurt tot zaterdagmiddag. Tegen 17.00 uur geeft burgemeester Theo Segers de eerste klap en weet Staphorst hoe de klok klinkt.

,,Het is een exacte kopie van de klok uit 1417 en die in de oorlog verdween. Op basis van foto’s weet ik de maten en heb ik de tekst kunnen reconstrueren”, aldus Laudy. De replica komt samen met een tweede nog te restaureren klok te hangen in een volgend jaar te bouwen klokkenstoel.

Door Cor van Dalen – 12-10-2018 in De Stentor